Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

«Μπόνους» σε ψαράδες για να συλλέξουν τα θαλάσσια απορρίμματα


Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στην θάλασσα, η Ε.Ε πληρώνει τους ψαράδες ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι την συλλογή τους. Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και το εισόδημα των ψαράδων που πλήττεται.

Αλιευτικοί στόλοι θα συλλέγουν τα πλαστικά απορρίμματα από την θάλασσα με εξοπλισμό και δίχτυα που θα προσφέρει η Ε.Ε. Έπειτα τα απορρίμματα θα περνούν από την διαδικασία της ανακύκλωσης.

Τα ψάρια αλλά και άλλες μορφές θαλάσσιας ζωής μπορούν να τραυματιστούν ή να πεθάνουν αν καταπιούν πλαστικό. Τα πλαστικά μπουκάλια στην θάλασσα απειλούν επίσης και την αλιεία καθώς η «ψαριά» μειώνεται, τα εργαλεία των ψαράδων καταστρέφονται και τα ψάρια μολύνονται.

Η Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή ένωση για θέματα αλιείας Μαρία Δαμανάκη έγραψε για το θέμα αυτό σε blog : «Η προστασία της Μεσόγειου από τα θαλάσσια απορρίμματα δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής σταθερότητας αλλά και επίσης ένα θέμα που έχει και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Επιπλέον το πρόγραμμα θα παρέχει ένα δεύτερο εισόδημα στους ψαράδες που το εισόδημα τους πλήττεται εξαιτίας της μείωσης της «ψαριάς» τους.

Το πρόγραμμα που αρχίζει αυτό το μήνα στην Μεσόγειο είναι προς το παρόν πιλοτικό. Η Ε.Ε σκοπεύει να πληρώσει το αρχικό κόστος του προγράμματος αλλά ελπίζει τα έσοδα από την πώληση των πλαστικών που συλλέγονται να κάνουν το πρόγραμμα βιώσιμο από μόνο του.

Πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου