Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τηλεόραση, ρώσους κλασικούς και... φράουλες ζήτησε ο Μλάντιτς

Άθλιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς και ο ίδιος ποτέ δεν έβγαινε από το σπίτι του. Αυτά επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος είπε ότι... μόλις οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι, και τον ρώτησαν αν είναι ο Ράτκο Μλάντιτς, αυτός απάντησε: «Μπράβο σας, βρήκατε αυτόν που ψάχνετε». Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ εκείνος ήταν έτοιμος να βγει στον κήπο, τις πρώτες πρωινές ώρες για μια βόλτα καθώς, όπως έγινε γνωστό, δεν μπορούσε να κοιμηθεί επειδή πονούσε στο σώμα του.

Ο Ντάτσιτς συμπλήρωσε ότι, εκτός του ότι ο Μλάντιτς δυσκολεύεται να περπατήσει, το ένα του χέρι είναι μερικώς παράλυτο και, από ότι δήλωσε στους αστυνομικούς, δέκα χρόνια δεν επισκέφτηκε γιατρό. Στις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που του έκαναν οι γιατροί τώρα, φάνηκε πως είχε υποστεί δύο εγκεφαλικά. Στο δικαστήριο χθες, ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, εμφανίστηκε χλωμός και αδύναμος.

«Η υγεία του είναι σε κακή κατάσταση», τόνισε ο γιος του, Ντάρκο, έξω από το δικαστήριο, όπου βρέθηκε μαζί με την μητέρα του και σύζυγο του πρώην στρατιωτικού ηγέτη, Μποσίλικα. Ο γιος του πάντως είχε πει στο παρελθόν για τον πατέρα του ότι είναι νεκρός.

Προσκάλεσε τον δικαστή σε σκάκι

Παρά τα προβλήματα της υγείας του, ο 68χρονος κατηγορούμενος, κάλεσε τον δικαστή να παίξει σκάκι μαζί του στο κελί της φυλακής και ζήτησε μια τηλεόραση και βιβλία ρώσων κλασικών συγγραφέων. Και κάτι άλλο όμως: φρέσκιες φράουλες. «Για όλα τα χρήματα που πήρατε από μένα, νομίζω ότι αξίζω μερικές φράουλες», είπε ο δικηγόρος του, Μίλος Σάλιτς επικαλούμενος δήλωση του πελάτη του. Ο Σάλιτς πρόσθεσε ότι ένας εισαγγελέας προσφέρθηκε να φέρει την τηλεόραση και τις φράουλες.

Δεν πήραν μέρος ξένες μυστικές υπηρεσίες

Ο κ. Ντάτσιτς αποκάλυψε ότι χθες για πρώτη φορά, από τότε που άρχισε η καταδίωξη του Μλάντιτς, έγινε έλεγχος των σπιτιών συγγενών του στο χωριό Λαζάρεβο. «Τα σπίτια αυτά τέθηκαν υπό παρακολούθηση πριν από μερικούς μήνες», ανέφερε ο Ντάτσιτς, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία της επιχείρησης οφείλεται στην ίδρυση πριν από ένα εξάμηνο ενιαίου κέντρου συγκέντρωσης και αξιολόγησης πληροφοριών από όλες τις υπηρεσίες που καταδιώκουν κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς δεν πήραν μέρος ξένες μυστικές υπηρεσίες. 

πηγή-tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου