Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Wikileaks: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν μυστικές οργανώσεις της Συρίας

Το State Department χρηματοδότησε μυστικά οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Συρία, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των Η.Π.Α., τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «The Washington Post».
Τα τηλεγραφήματα καταδεικνύουν ότι το ΥΠ.ΕΞ. των Η.Π.Α. διοχέτευσε έως και 6 εκατ. δολάρια από το 2006 σε μια οργάνωση Σύρων εξορίστων για τη λειτουργία ενός δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου με έδρα το Λονδίνο, το Barada TV, καθώς και τη χρηματοδότηση άλλων ενεργειών μέσα στη Συρία, όπως ανέφερε η «Post».

Το κανάλι Barada TV άρχισε να εκπέμπει τον Απρίλιο του 2009, ωστόσο έχει αναβαθμίσει την κάλυψή του όσον αφορά στις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώνονται στη Συρία από τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο μιας μακράς εκστρατείας, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε η «Post».

Η ροή χρημάτων από τις Η.Π.Α. σε προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης είχε αρχίσει υπό την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους, όταν οι πολιτικές σχέσεις με τη Δαμασκό πάγωσαν το 2005, έγραψε η εφημερίδα.

Η χρηματοδοτική στήριξη συνεχίστηκε και υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, μολονότι επισήμως η κυβέρνησή του επιδίωκε να ανοικοδομήσει τις διμερείς σχέσεις των Η.Π.Α. με την κυβέρνηση του Άσαντ. Τον Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος τοποθέτησε πρεσβευτή στη Δαμασκό για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.

Το άρθρο ανέφερε πως δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσον οι Η.Π.Α. συνεχίζουν και σήμερα να χρηματοδοτούν τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά τα τηλεγραφήματα αφήνουν να γίνει σαφές ότι χρήματα είχε προβλεφθεί να τους χορηγούνται τουλάχιστον έως και τον Σεπτέμβριο του 2010.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι στελέχη της πρεσβείας των Η.Π.Α. είχαν αρχίσει να ανησυχούν το 2009, όταν πληροφορήθηκαν ότι στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας είχαν ξεκινήσει να θέτουν ερωτήματα για τα αμερικανικά προγράμματα.

Τηλεγράφημα του Απριλίου του 2009, το οποίο υπογράφει ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης στην Δαμασκό την περίοδο εκείνη, αναφέρει ότι οι συριακές Αρχές «αναμφίβολα θα θεωρούσαν τα όποια κεφάλαια των Η.Π.Α. που διοχετεύονται σε παράνομες πολιτικές οργανώσεις ισοδύναμο της υποστήριξης της (προσπάθειας) αλλαγής καθεστώτος» προστίθεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Η επανεκτίμηση του τρέχοντος χρηματοδοτούμενου από τις Η.Π.Α. προγράμματος, το οποίο υποστηρίζει τις αντι(κυβερνητικές) δραστηριότητες, τόσο εντός όσο κι εκτός της Συρίας, ίσως αποδειχθεί παραγωγική», ανέφερε το τηλεγράφημα.

Τέλος, η «Washington Post» σημειώνει ότι το State Department απέφυγε να κάνει σχόλια για την αυθεντικότητα των τηλεγραφημάτων και να απαντήσει σχετικά με τη χρηματοδότηση του Barada TV από τα κεφάλαιά του.

Το Barada TV, πάντως, φαίνεται να σχετίζεται με το Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, που έχουν ιδρύσει Σύροι διαφωνούντες πολιτικοί εξόριστοι. Μέρος των χρημάτων φέρεται να διοχετεύτηκε επίσης στο μη κερδοσκοπικό Συμβούλιο για τη Δημοκρατία στη Συρία, που εδρεύει στο Λος Άντζελες.

πηγή-madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου