Σάββατο 2 Απριλίου 2011

«Έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχτούν»


Κάλεσμα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να σταματήσουν να προσποιούνται ότι μπορούν να αντέξουν το δανειακό τους βάρος, απευθύνει ο Economist  σε άρθρο του με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει.
Ας το παραδεχτούν», όπου σημειώνεται ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι Βρυξέλλες.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, παρά τη «διάσωση», συρρικνώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, και οι αποδόσεις των ομολόγων τους κυμαίνονται σε ύψη- ρεκόρ, αφού οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την αποτυχία τους.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το άρθρο, η Πορτογαλία περνά πολιτική τρικυμιά, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει διολισθήσει σε καθεστώς σχεδόν junk και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν αυξηθεί πάνω από το 8%.

«Έχουν δίκιο (οι επενδυτές). Αυτές οι οικονομίες είναι σε μια μη βιώσιμη πορεία, αλλά όχι για λόγω έλλειψης προσπάθειας από τις κυβερνήσεις τους. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν κάνει ηρωικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά για να απελευθερωθεί από τις ακαμψίες της οικονομίας της. 

Η Πορτογαλία έχει εμπλακεί σε ασφυκτικούς κανόνες, αλλά η δημοσιονομική πολιτικής της είναι τολμηρή. Και στις τρεις περιπτώσεις οι προοπτικές σκουραίνουν σε μεγάλο βαθμό λόγω των λαθών που έγιναν στις Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και το Βερολίνο», σημειώνεται.

Επιπλέον τονίζεται πως «οι τρεις χώρες θα πρέπει να κουρέψουν το δημόσιο χρέος τους νωρίτερα και όχι αργότερα. Το φάντασμα της μετάδοσης υποχωρεί. 

Οι περισσότερες τράπεζες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ μπορούν να αντέξουν ένα χτύπημα από τα τρία μικρά περιφερειακά κράτη. Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση ».

Παράλληλα, ο Economist εμφανίζεται λάβρος κατά τον ηγετών της Ευρώπης για την πολιτική που έχουν ακολουθήσει στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Κατά το περιοδικό, η οικονομική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης επιδεινώνεται και με υπαιτιότητα των ηγετών της Ευρώπης, οι οποίοι φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης.

«Και στις τρεις περιπτώσεις οι προοπτικές σκουραίνουν σε μεγάλο βαθμό λόγω των λαθών που έγιναν στις Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και το Βερολίνο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ολέθρια η στρεβλή λογική των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης και ασκείται κριτική στον Μόνιμο Μηχανισμό (ESM) και την εμπλοκή ιδιωτών στην διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους μετά το 2013.

Εκτιμάται, δε, πως η επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων στις 7 Απριλίου, θα ενισχύσει το ευρώ και θα υπονομεύσει περαιτέρω τις προσπάθειες των περιφερειακών κρατών να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Το άρθρο καταλήγει πως η ελπίδα βρίσκεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οικονομολόγοι του οποίου έχουν εμπειρία στις κρίσεις χρέους.

Πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου