Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Κλείνουν τα Τέμπη για να αποφευχθεί νέα τραγωδία

Άκρως επικίνδυνα για τους διερχόμενους οδηγούς αποδεικνύονται τα Τέμπη, που με απόφαση της κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», ξανακλείνουν για να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία. Ο νέος 48ωρος Γολγοθάς αποκλεισμού θα ξεκινήσει από τα...
ξημερώματα της Τετάρτης 27 Απριλίου έως και το βράδυ της Πέμπτης 28 του μήνα εν μέσω σοβαρών καταγγελιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι το εναλλακτικό περιφερειακό δίκτυο που θα εξυπηρετήσει τους οδηγούς εξακολουθεί να είναι ασυντήρητο, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλειά του.

Η προβληματική περιοχή των Τεμπών, σφραγίζεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την πεντάμηνη ταλαιπωρία που είχε προκαλέσει το Δεκέμβριο του 2009 η κατάπτωση του φονικού βράχου, από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος ενός Ιταλού μηχανικού και αποδεικνύει ότι μέχρι να λειτουργήσουν οι σήραγγες που θα την παρακάμπτουν (καλό 2013), οι οδηγοί –ειδικά την χειμερινή περίοδο- θα πρέπει να κάνουν την προσευχή τους!

Σε λίγες ώρες οι Ελβετοί Αλπινιστές θα ξεκινήσουν τις εργασίες εκβραχισμού για να καθαρίσουν τα πρανή της κοιλάδας από τα επικίνδυνα σημεία που πριν από περίπου ενάμιση μήνα (ανήμερα Καθαρής Δευτέρας) ένας μικρότερος βράχος έπεσε πάνω σε διερχόμενο οδηγό -υπάλληλο της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα.

Μολονότι ο  νέος αποκλεισμός των Τεμπών, «σερβίρεται» στους οδηγούς με αναστολή είσπραξης διοδίων στη Γυρτώνη, τον Πυργετό και το Μαχρυχώρι, εντούτοις αμέσως μετά το άνοιγμα του δρόμου η κατασκευάστρια κοινοπραξία ετοιμάζει και νέο χαράτσι στους οδηγούς.

Μετά από μήνες καθυστερήσεων και ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τα μετωπικά διόδια της Λεπτοκαρυάς, στα οποία οι οδηγοί θα πληρώνουν 2,90 ευρώ ανά διέλευση. Ο συγκεκριμένος σταθμός περίμενε να λειτουργήσει από πέρσι!

Υπενθυμίζεται ότι οι εργολάβοι του έργου τον προηγούμενο μήνα προσέφυγαν σε νέα διαιτησία εναντίον της κυβέρνησης εξαιτίας της καθυστέρησης του υπουργείου Υποδομών να εγκρίνει την αύξηση κατά 33% στα διόδια, που θα έπρεπε με βάση τη σύμβαση να ξεκινήσει από αρχές του χρόνου.

Σημειωτέον ότι  ήδη η κοινοπραξία μετρά απώλειες εσόδων που προσεγγίζουν τα 8 εκ. ευρώ από τη μην λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας.

Ο νέος σταθμός διοδίων στη Λεπτοκαρυά έρχεται σε περίοδο κομβικής σημασίας για το μέλλον των αυτοκινητοδρόμων καθώς τη Μεγάλη Τετάρτη υποβλήθηκε εγγράφως στις κοινοπραξίες το μνημόνιο και η πρόταση της κυβέρνησης για την σωτηρία των έργων. Από το υπουργείο Υποδομών εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση και το επιχειρήματά τους είναι ότι οι εργολάβοι γνωρίζουν καλά τις προτάσεις της κυβέρνησης.

πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου