Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Διπλωματικός πυρετός για να απομονωθεί ο Καντάφι

Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν σήμερα την διεθνή απομόνωση του συνταγματάρχη Καντάφι και την άμεση δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Στην προκαταρκτική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 8 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών (G8) που γίνεται...
στο Παρίσι, η Γαλλία ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων κατά της βαρβαρότητας του καθεστώτος Καντάφι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ τόνισε ότι ο λαός της Λιβύης θα βιώσει ένα μακρύ εφιάλτη αν επικρατήσει ο Καντάφι έναντι των εξεγερμένων ανταρτών του Εθνικού Συμβουλίου.

Προ ημερών, εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Όμως ενώ Βρετανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντάρτες η Γερμανία απορρίπτει κάθε είδους παρέμβαση. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε περισσότερα στοιχεία για την επιχείρηση που προτείνουν Γαλλία και Βρετανία ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τάσσεται κατά οποιασδήποτε επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων απαιτεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όμως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι σε περιπτώσεις έκτακτης και κρίσιμης ανθρωπιστικής ανάγκης, τα κράτη μπορούν να αντιδράσουν και χωρίς ψήφισμα.

Στο πολεμικό πεδίο οι αντάρτες δείχνουν να χάνουν συνεχώς έδαφος έναντι των στρατιωτικών δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι και να υποχωρούν σταδιακά ανατολικά προς τη Βεγγάζη.

Η λιβυκή αεροπορία βομβάρδισε σήμερα τέσσερις φορές την Ατζαμπίγια -σε απόσταση 140 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.

Μετά την Ρας Λανούφ οι δυνάμεις του Καντάφι πήραν και τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα.

Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν, πριν από λίγη ώρα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης, αιχμαλωτίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό κυβερνητικών στρατιωτικών.

Η λιβυκή τηλεόραση μεταδίδει την ίδια στιγμή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα χορηγήσουν αμνηστία στους στρατιώτες που λιποτάκτησαν εάν παραδώσουν τα όπλα τους.

πηγή-tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου