Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το καθεστώς της Λιβύης

Τη διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε το καθεστώς της Λιβύης, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και τη λήψη...
«όλων των απαραίτητων μέτρων», συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, για την «προστασία αμάχων και κατοικημένων περιοχών».

«Αποφασίσαμε την άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα. «Η κυβέρνηση της Λιβύης ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προστασία των αμάχων, πρόσθεσε και σημείωσε ότι «θα προστατευθούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις και οι πόροι των εταιριών που έχουν επενδύσει στη χώρα».


Παράλληλα, ο Μούσα Κούσα τόνισε ότι η Λιβύη «είναι επίσης υποχρεωμένη να προστατεύσει όλους τους ξένους και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Παρά την ανακοίνωση της Λιβύης για κατάπαυση του πυρός, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει. «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Ο Μουάμαρ Καντάφι αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά εκεί η απειλή δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων», συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, για την «προστασία αμάχων και κατοικημένων περιοχών». Η απόφαση εγκρίθηκε με 10 ψήφους υπέρ, πέντε λευκά και κανένα κατά. «Λευκό» ψήφισαν οι Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης φάσης της συμμετοχής της Βρετανίας στη διεθνή δράση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι ο Κάμερον θα παραστεί σε σύνοδο στο Παρίσι για το συντονισμό της διεθνούς δράσης κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει «ούτε έλεος ούτε οίκτο. Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο», τόνισε σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο προειδοποίησε ότι εάν οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πραγματώσουν την απειλή του και επιτεθούν σε αμάχους στη Βεγγάζη αυτό θα αποτελεί έγκλημα πολέμου, ενώ την ίδια στιγμή Γαλλία και Βρετανία με τη συνδρομή αραβικών χωρών σχεδίαζαν στρατιωτική δράση στη Λιβύη, στην οποία θα συμμετείχαν και οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μουαμάρ Καντάφι απείλησε «να μετατρέψει σε κόλαση» τη ζωή αυτών που θα επιτεθούν στη Λιβύη. «Αν ο κόσμος τρελαθεί, θα τρελαθούμε κι εμείς. Θα προβούμε σε αντίποινα. Θα μετατρέψουμε τη ζωή τους σε κόλαση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP, η οποία έγινε μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που οδήγησε και στην κατάπαυση του πυρός από το καθεστώς της Λιβύης.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα για τη δράση της συμμαχίας. Για να αναλάβει στρατιωτική δράση το ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία και των 28 χωρών και μέχρι στιγμής Τουρκία, Ρωσία και Γερμανία δηλώνουν ότι διαφωνούν με στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «τα στρατιωτικά πλήγματα κατά του Καντάφι θα πραγματοποιηθούν σύντομα», ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με 6 καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα. Επίσης η Ισπανία μέσω της υπουργού της Άμυνας Κάρμε Τσακόν ανακοίνωσε ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου της.

Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι δεν επρόκειτο να περιμένει την απόφαση της βουλής για να διατάξει τη συμμετοχή των Βρετανικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση των αρμόδιων υπουργών υπό τον πρωθυπουργό ώστε να συζητηθεί με ποιες μονάδες θα συμμετέχει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ. «Η συμμετοχή της Ελλάδας, κατ' εφαρμογήν της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, θα εξεταστεί σε κυβερνητική συνάντηση που θα γίνει το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ είμαστε σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Παράλληλα, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημείωσε ότι «είναι λίγο νωρίς να ορίσουμε τον τρόπο εμπλοκής της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι «πρώτα απ’ όλα συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ και ότι σε συνεργασία με τους υπολοίπους συμμάχους μας, θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα».

«Δεν θα είναι εύκολες οι διαβουλεύσεις εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας και θα πρέπει να δούμε, τόσο τις αποφάσεις που θα ληφθούν, όσο και τον σχεδιασμό που θα γίνει, προκειμένου να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, ερωτηθείς αν η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ελήφθη καθυστερημένα, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας απάντησε ότι «στη Διεθνή Κοινότητα εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και ότι το σημαντικό είναι ότι τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπόρεσαν να συναποφασίσουν αυτήν την πορεία».

Πληροφορίες, που επικαλείται ο Σκάι, αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα διαθέσει 4 έως 6 F16 για επιτήρηση της εφαρμογής του αποκλεισμού του εναερίου χώρου της Λιβύης, ένα αεροσκάφος εναερίου ελέγχου (τύπου REEYE), μια φρεγάτα και ένα με δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι στρατιωτικές βάσεις Σούδας και Ακτίου.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου