Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τι λίμνη Πλαστήρα τι λίμνη Πολυφύτου….


Του Στέλιου Φούντογλου

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, με μεγάλη μου έκπληξη έπεσα σε ένα πολύ ενδιαφέρoν ρεπορτάζ της εφημερίδας Αγγελιοφόρος. Ο τίτλος;  Κοζάνη: Σχέδια για μια νέα «λίμνη Πλαστήρα» στην περιοχή της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας….Nα πω,  επιτέλους, ή πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ των αρχόντων της Περιφέρειας για να μας δελεάσουν (κάποιοι βλέπουν εκλογές μέσα στο 2011, ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας)...
Βλέπετε ακόμα περιμένουμε τον πολυπόθητο οδικό άξονα Κοζάνης – Λάρισας.
Θυμάμαι μάλιστα σαν χθες τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) να αναφέρονται στον συγκεκριμένο δρόμο ως πρώτη προτεραιότητα του έργου τους, αλλά ο δρόμος ακόμα , πλην κάποιων σημείων, παραμένει στα χαρτιά.

Το ρεπορτάζ  ,λοιπόν, του Αγγελιοφόρου αναφέρει, μεταξύ άλλων,  ότι  η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής, πάνω σε μια μελέτη που εκπόνησε, από το 2007 μέχρι το 2009, η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) και προβλέπει δράσεις συνολικού ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ.
  
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η προσπάθειά μας είναι να κάνουμε ένα καλό μάρκετινγκ, ώστε να εντάξουμε για χρηματοδότηση έργα που αφορούν δημόσιες επενδύσεις και να προσελκύσουμε ιδιώτες, ώστε να επενδύσουν στην περιοχή». Και ερωτώ πολύ απλά τον κ. Σόκουτη, που τυγχάνει να έχει καταγωγή από το πανέμορφο Βελβεντό…. Τόσα χρόνια ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ποιες ήταν οι αναπτυξιακές κινήσεις που πραγματοποιήσατε; Δυστυχώς ελάχιστες…

Η μόνη αξιόλογη προσπάθεια που έγινε ,και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα ,είναι ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης, που παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε και την άδικη, κατά την γνώμη μου, λασπολογία που δέχθηκε, έχει αποδείξει και με το παραπάνω ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται, σε όλα τα στάδια υλοποίησής τους, από την πολιτεία.

Άλλωστε όνειρο αρκετών κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής ,και όχι μόνο, είναι η πραγματική ανάπτυξη της λίμνης, που ίσως φέρει μια πνοή ευημερίας στο νέο διευρυμένο δήμο Σερβίων – Βελβεντού. Χρόνια τώρα οι πολιτικές ατζέντες των υποψηφίων δημάρχων του δήμου Σερβίων περιελάμβαναν μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανάπτυξη της λίμνης και του ορεινού όγκου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η χρονική συγκύρια που συζητιέται ένα τέτοιο ελπιδοφόρο σχέδιο δεν είναι και η ιδανικότερη. Δήμοι υπερχρεωμένοι και μια Ελλάδα που περνάει μια από τις δυσκολότερες δοκιμασίες της σύγχρονης ιστορίας της. Μειώσεις μισθών, αύξηση ανεργίας, περικοπές είναι λίγες από τις φράσεις που ηχούν καθημερινά στα αυτιά μας. 

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η λίμνη Πολυφύτου θα πάρει την μορφή που της αξίζει, όταν το συνολικό χρέος της χώρας μας αγγίζει τα 300 δις ευρώ. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα λοιπόν για τη νέα περιφερειακή αρχή να δώσει μια «μάχη» και να αναδείξει τις ομορφιές της παραλίμνιας περιοχής, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή προοπτική αυτής της πολύπαθης περιοχής.  Η Δυτική Μακεδονία έχει ανάγκη τα λόγια να γίνουν πράξη. 

Όπως είχε πει και ο Χένρι Λονγκφέλοου «κρίνουμε τους εαυτούς μας από ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε, ενώ οι άλλοι μάς κρίνουν από ότι ήδη έχουμε κάνει.»

Εις το επανιδείν.....














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου