Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Στο έλεος των κυκλωμάτων

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Τα κυκλώματα που έχουν δημιουργηθεί ύστερα από 35 χρόνια κακοδιαχείρισης και διαφθοράς αποδεικνύονται πανίσχυρα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνει αποφάσεις για την εξυπηρέτησή τους, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλύπτουν ουσιαστικά τα διάφορα κυκλώματα πιέζοντας για περισσότερες παροχές για όσους συμμετέχουν σε αυτά.
 
Η περαίωση

Οι ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρακολουθούν την εφαρμογή του μνημονίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα χωρίς να προηγηθεί η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Επισήμαναν, μάλιστα, στα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται σε επαφή μαζί τους ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι της εφορίας δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δεν δείχνουν διάθεση να συμβάλουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της τρόικας στις επαφές τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι «πρέπει να βάλετε αρκετούς φοροφυγάδες στη φυλακή» για να αλλάξει το κλίμα και να διευκολυνθεί το δημοσιονομικό συμμάζεμα.

Η κυβερνητική ηγεσία διαχειρίζεται το θέμα των φορολογικών εσόδων με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Όρισε στην ηγεσία του ΣΔΟΕ ένα στέλεχος της εφορίας που είναι ταυτόχρονα πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ προώθησε στη θέση του αρμόδιου υφυπουργού που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής γνωστό κομματικό, συνδικαλιστικό στέλεχος.

Έχουμε, λοιπόν, την ιδιοτελή αδράνεια της γραφειοκρατίας που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τον πολιτικό, κομματικό έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών από την κυβέρνηση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα ποσοστά της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των υπαλλήλων της εφορίας είναι σταθερά πλειοψηφικά.

Ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του, αντί να οργανώσουν ένα νέο ξεκίνημα στο υπουργείο Οικονομικών, καταφεύγουν στο γνώριμο πολιτικό, κομματικό πάρε-δώσε, επιταχύνοντας την πορεία της Ελλάδας προς τη χρεοκοπία. Ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για το μεγαλύτερο πρόγραμμα περαίωσης φορολογικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων δεκαετιών. Με ένα ποσό της τάξης των 500 έως 5.000 ευρώ οι φοροφυγάδες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και να κάψουν, στην κυριολεξία, τα λογιστικά βιβλία της τελευταίας δεκαετίας.

Πρόκειται για ακόμη μία επιβράβευση της μαζικής φοροδιαφυγής. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει με το νέο πρόγραμμα περαίωσης ένα ποσό της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ. Η τελευταία περαίωση που εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ δεν έφερε γρήγορα αποτελέσματα, εφόσον ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τη διαπραγματεύτηκε με τους ενδιαφερόμενους 16 ολόκληρους μήνες.

Το διαχειριστικό επίπεδο της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της τρόικας και προσδιορίζεται από την κυριαρχία κομματικών, συνδικαλιστικών, γραφειοκρατικών κυκλωμάτων που ευθύνονται για το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας.

«Μπουκώνουν» τη συντεχνία

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την κυριαρχία των κυκλωμάτων στο ζήτημα της υποτιθέμενης απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας και οι συνεργάτες του ακυρώνουν στην πράξη την απελευθέρωση προσφέροντας τριετή μεταβατική περίοδο στους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης και ένα σωρό προνόμια που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση μιας πανίσχυρης συντεχνίας, που καταπιέζει το κοινωνικό σύνολο, αλλά της ασκούν δριμύτατη κριτική επειδή δεν εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου και... καταστρέφει τις περιουσίες των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών Δ.Χ.

Είναι γνωστό ότι λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στο υπουργείο Μεταφορών ένα κύκλωμα εξυπηρέτησης της ισχυρής συντεχνίας, ενώ πολλοί βουλευτές ελέγχουν άδειες βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης μέσω παρένθετων προσώπων. Έχει δημιουργηθεί, λοιπόν, ένα πολιτικό, συνδικαλιστικό, διοικητικό κύκλωμα που νέμεται το δημόσιο χρήμα και τις μεταφορές, εμποδίζοντας τον έγκαιρο εκσυγχρονισμό τους.

Χρεοκοπημένο σύστημα

Η υπερχρέωση της Ελλάδας και η αδυναμία διαχείρισης του δημόσιου χρέους οφείλονται στο πολιτικό, συνδικαλιστικό σύστημα. Οι άνθρωποι που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο υποτίθεται ότι θα ηγηθούν της προσπάθειας να βγούμε από αυτό. Επειδή χρησιμοποιούν την ίδια μεθοδολογία και προωθούν την ικανοποίηση της ιδιοτέλειάς τους σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, είναι πρακτικά αδύνατον να αντιμετωπίσουμε τη δημοσιονομική, οικονομική κρίση και να αποτρέψουμε τη διαφαινόμενη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου