Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Imagine the city ή Οι πόλεις αλλιώς

Ιντερνετικό όνειρο έγινε η ανάπλαση εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων για μια ομάδα πτυχιούχων, μέσα από το site τους www.imaginethecity.gr που λειτουργεί πιλοτικά, έχοντας ως στόχο τη σχεδίαση της αισθητικής βελτίωσης διάφορων πόλεων μέσα από προτάσεις που διατυπώνονται στο φόρουμ της διαδικτυακής πλατφόρμας...


Περίπου είκοσι νέοι πτυχιούχοι-πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γραφίστες, διακοσμητές- ονειρεύονται την αλλαγή των αστικών κέντρων που κρύβουν πολλά σκοτεινά σημεία τα οποία και θα αναρτήσουν οι κάτοικοι μέσα από το διαδικτυακό τόπο χρησιμοποιώντας ότι υλικό διαθέτουν (φωτογραφίες, πληροφορίες, σχέδια).

Απώτερος στόχος; Να κινητοποιηθούν και να εμπνευστούν επαγγελματίες,αρμόδιοι, φοιτητές και καθηγητές ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις των μελών της ιστοσελίδας. Όπως δήλωσε και σε δημοσίευμα της εφημερίδας το Veto, η Πωλίνα Λιαροστάθη, μέλος της συντονιστικής ομάδας του site, «Στόχος μας είναι όχι μόνο να συζητάμε για τις πόλεις μας αλλά και να τις αλλάξουμε! Μέσα από την διαδικτυακή μας πλατφόρμα συνδέονται απλοί πολίτες, φοιτητές, καθηγητές, δήμοι.

Ο κάτοικος μπορεί να εντοπίσει σημεία της πόλης που μπορούν να μεταμορφωθούν και τα «ανεβάζει» στην ιστοσελίδα. Προμηθευόμαστε φωτογραφίες, μακέτες, πληροφορίες. Τόσο εμείς όσο και οι ίδιοι οι πολίτες κάνουμε τις προτάσεις μας. Αυτό που επιδιώκουμε, όμως, είναι το υλικό να «ανεβαίνει» και να «κατεβαίνει» από φοιτητές και καθηγητές προκειμένου να εκπονούνται εργασίες και να προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις και μελέτες ανάπλασης.»

Τα αστικά τοπία των πόλεων που έχουν μέχρι τώρα «υιοθετηθεί» είναι η Βέροια, η Χαλκίδα και το Ηράκλειο Κρήτης όπου έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δώδεκα σημεία που παραμένουν αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα ασχημαίνοντας τις πόλεις.

Οι συζητήσεις ως τώρα έχουν ως επίκεντρο άψυχα πάρκα, ερειπωμένα κτίρια και πλατείες χωρίς γέλια και ζωή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη φοιτητές αρχιτεκτονικής ασχολούνται με την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας ενώ πριν από είκοσι μέρες κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας μελέτη αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς από ιδιωτικό μελετητικό γραφείο.

Ενδιαφέρον, όμως έχουν εκδηλώσει και κάτοικοι της Αθήνας που σπεύδουν να «ανεβάσουν» τις γωνιές της πόλης που χρήζουν ανάπλαση ενώ το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι πλέον διάφοροι δήμοι όπως ο δήμος Κορυδαλλού και Ασπρόπυργου έχουν εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή τη κίνηση.

Το Σεπτέμβριο το «Imagine the City» θα οργανώσει την πρώτη του έκθεση στη Χαλκίδα με θέμα τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διαλέξεις και βράβευση των καλύτερων προτάσεων. Καιρός ήταν άλλωστε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να δραστηριοποιηθούμε κατάλληλα και να σταματήσουμε να κατηγορούμε μόνο την αδιαφορία του κράτους και των μηχανισμών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου