Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

«Πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση ενέργειας η Κίνα

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενες την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, τον περασμένο χρόνο η ενέργεια που κατανάλωσε η Κίνα ισοδυναμεί με 2,252 δισ. τόνους πετρελαίου. Οι πηγές ενέργειας για την Κίνα είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η πυρηνική ενέργεια, το υδρογόνο και o άνθρακας...


Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της Κίνας, δήλωσε ότι η έκθεση δεν είναι απόλυτα ακριβής και πως οι εκτιμήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ την πραγματική κατανάλωση ενέργειας της Κίνας, χωρίς ωστόσο να προβεί στην παρουσίαση επίσημων στοιχείων που να διαψεύδουν αυτά της Διεθνούς Επιτροπής.

"Πιστεύουμε ότι η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας δεν κατανοεί απόλυτα την περίπτωση της Κίνας και τις προσπάθειες που η χώρα κάνει για περιορισμό της κατανάλωσης, της εκπομπής ρύπων, αλλά και τις ανάπτυξης νέων μορφών ενέργειας" δήλωσε ο Ζου Ξιάν εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής της Κίνας.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι τα στοιχεία που παραθέτει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας είναι μέρος προκαταρκτικής έρευνας, αλλά όπως διευκρινίζεται η τάση είναι ξεκάθαρη και δεν αμφισβητείται.
Σημειώνεται ότι το 2000 οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κατανάλωνε τη διπλάσια ενέργεια συγκριτικά με την Κίνα.

Όμως σήμερα η Κίνα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ξεπερνά τις ΗΠΑ. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος επετεύχθη σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι αναμενόταν και αυτό αποδίδεται εν μέρη στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία κινήθηκαν πολύ γρήγορα και θέσπισαν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Όμως ο Ζου Ξιάν δήλωσε ότι η Κίνα θα καταστεί η χώρα με τις μεγαλύτερες υποδομές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και στον τομέα της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη είπε ότι κατασκευάζονται νέα εργοστάσια για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου