Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Δισεκατομμυριούχοι… παραβάτες του νόμου

Μία λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, οι οποίοι είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε καταζητούνται, δημοσίευσε το περιοδικό Forbes. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται 11 από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, οι οποίοι επιδίδονταν σε χρηματιστική απάτη ή φοροδιαφυγή. Ρεκόρ ως προς τις παραβάσεις του νόμου σημείωσε ο Αμερικανός Άλλεν Στάνφορντ...
Για τη δημιουργία της χρηματιστικής πυραμίδας και την απάτη των καταθετών σε 8 δισεκ. δολάρια ο Άλλεν απειλείται να καταδικαστεί σε 250 χρόνια φυλάκισης. Στη λίστα του Forbes έχουν συμπεριληφθεί και δύο Ρώσοι - Μιχαίλ Χοντορκόφσκι και Πλατόν Λέμπετεφ, τοπ – μάνατζερ της χρεοκοπημένης εταιρείας ΙΟΥΚΟΣ. Θα μείνουν στη φυλακή για 8 χρόνια καταδικασμένοι για την απάτη, φοροδιαφυγή και κλοπή 350 δισεκατ. τόνων πετρελαίου.

Σε 14 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας Χουάν Γκουανιούα, ο οποίος όντας κάτοχος μεγάλης επιχείρησης ασχολούνταν με χρηματιστικές απάτες και έπαιρνε δωροδοκίες της τάξεως των 600 δισεκατ. δολαρίων.

Όσο για τους καταζητούμενους, ο Μεξικάνος βαρώνος των ναρκωτικών, Χοακίμ Γκασμάν, Λοέρα βρίσκεται πρώτος στη λίστα. Επίσης καταζητείται ο Τούρκος επιχειρηματίας, Κεμάλ Ουζάν και ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάντης, Ταξίν Τσιναβάτ.

πηγή-zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου