Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους παθητικούς καπνιστές

Οι παθητικοί καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό νόσημα σε σχέση με εκείνους που είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλά επίπεδα του καπνού τρίτων, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα περισσότερων από 13.000 ανθρώπων στην Αγγλία και τη Σκοτία, στους οποίους χρησιμοποιήθηκε ένα τεστ σιέλου που μετράει την ποσότητα του παθητικού καπνού στην οποία έχει εκτεθεί κάποιος...
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές για 8 χρόνια, καταγράφοντας ποιος εμφάνισε καρδιακό νόσημα και ποιός πέθανε από αυτό. Στη διάρκεια της έρευνας, 32 από τους 1.500 εθελοντές, οι οποίοι ήταν παθητικοί καπνιστές χωρίς να έχουν καπνίσει ποτέ οι ίδιοι, πέθαναν από καρδιακό νόσημα, σε σχέση με 15 από τους 1.000 μη καπνιστές που ήταν ελάχιστα εκτεθειμένοι στον καπνό τρίτων.

Ο ερευνητής Δρ. Μαρκ Χάμερ εξηγεί πως μία «μεγάλη» έκθεση στον καπνό τρίτων ισοδυναμεί σε συμβίωση με καπνιστή και με σχεδόν καθημερινό παθητικό κάπνισμα και προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, γνωστό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της καρδιακής νόσου.

πηγή-zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου