Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Πρώτες εικόνες από τη θαμμένη οροσειρά της Ανταρκτικής

Θαμμένα κάτω από ενάμισι χιλιόμετρο πάγου βρίσκονται τα Όρη Γκαμπούρτσεφ της Ανταρκτικής, μια οροσειρά μήκους 1.200 μέτρων. Πενήντα δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη των λεγόμενων «Άλπεων της Ανταρκτικής» από τον Ρώσο εξερευνητή Γκριγκορι Γκαμπούρτσεφ, μία διεθνής ερευνητική ομάδα αποκάλυψε την Παρασκευή τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες...


Στο συνέδριο για το Διεθνές Έτος Πόλων που πραγματοποιείται στο Όσλο, οι ερευνητές παρουσίασαν τις εικόνες, οι οποίες αποκαλύπτουν αρχαίες κοιλάδες και κοίτες ποταμών, ακόμα και λίμνες με υγρό νερό. Η ομάδα συνέλεξε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας ειδικά ραντάρ, τα οποία σάρωσαν μια περιοχή ίση σε έκταση με εκείνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο Gamburtsev το μόνο που είχε δει όταν ανακάλυψε την οροσειρά ήταν μερικές βουνοκορφές, ύψους 2.400 μέτρων, που εξέχουν από την επιφάνεια.
«Μέχρι σήμερα είχαμε δει μόνο μια εκτίμηση [για το ανάγλυφο του εδάφους] που βασιζόταν σε βαρυτικά δεδομένα» επισήμανε ο Ρόμπιν Μπελ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μέλος της ομάδας με γεωλόγους από επτά χώρες. Ο ίδιος δήλωσε πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αρκετών Terabyte δεδομένων που συνέλεξε η αποστολή στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009.

Σε προηγούμενη μελέτη, μια ομάδα Κινέζων και Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι σε δύο αποστολές (2004-5 και 2007-8) δημιούργησαν έναν χάρτη της οροσειράς, σημείωναν ότι ήταν ήδη αρκετά κρύα για να σχηματιστεί σε αυτήν ο πρώτος παγετώνας και στη συνέχεια οι πάγοι να αρχίσουν να επεκτείνονται μέχρι που κάλυψαν τα πάντα. Εκτιμούν πως χρειάστηκε μια μέση ετήσια θερμοκρασία γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου, για να σχηματιστούν οι πρώτοι παγετώνες που έθαψαν τελικά τα όρη. Σήμερα η μέση θερμοκρασία στην περιοχή είναι μείον 60 βαθμοί.

Ωστόσο, το μυστήριο παραμένει όσον αφορά το πώς σχηματίστηκαν. «Τώρα πια γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για ηφαιστειογενή οροσειρά» ανέφερε η Κάθριν Ρόουζ, ερευνήτρια της βρετανικής γεωλογικής υπηρεσίας και μέλος της ομάδας, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα Our Amazing Planet. «Ακόμα ξύνουμε το κεφάλι μας για το πώς σχηματίστηκαν αυτά τα βουνά και γιατί υπάρχουν ακόμα. Πιστεύω όμως ότι τώρα πια έχουμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να λύσουμε το παζλ» σχολίασε ο Ρόμπιν Μπελ.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου