Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ευρώ βρεθήκανε, φαντασία ποιος θα μας δανείσει;

Του Σταύρου Θεοδωράκη από το protagon.gr

Η Άννα Δαμιανίδη έγραψε το Σάββατο στα Νέα ένα γράμμα προς του παλιούς αριστερούς συντρόφους της. Η Άννα για όσους δεν την ξέρουν αρθρογραφούσε κάποτε στην Αυγή. Και αλλού έγραφε, αλλά αναφέρω την Αυγή γιατί έχω περάσει πολλές ώρες με το κόκκινο στυλό μου να υπογραμμίζω λέξη - λέξη τα αριστερά της κείμενα. Πολλές φορές μάλιστα αφού τα διάβαζα τα έκοβα και τα έβαζα στην τσάντα μου όπως κάποιοι άλλοι κόβουν και φυλάνε το πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής ή μια δίαιτα που τους φάνηκε εύκολη...
Τι να κάνουμε; Άλλοι αρχειοθετούσαν νομπελίστες εμένα μου αρκούσαν τα κείμενα της Άννας (και δυο τριών άλλων δημοσιογράφων που δεν είναι της ώρας να τους αναφέρω).

Έγραψε λοιπόν στους παλιούς της συντρόφους η Άννα κάτι που δεν το είχα σκεφθεί: «Αν δεν σταματήσετε να κάνετε τα ίδια πράγματα και να βρίσκετε τις ίδιες δικαιολογίες, δεν μπορείτε να ξανακάνετε κριτική στη κυβέρνηση ότι κάνει συνέχεια τα ίδια, ότι βαραίνει συνέχεια τους ίδιους, ότι δεν έχει φαντασία να βρει τρόπους να ανακαλύψει τους φοροφυγάδες, να κυνηγήσει ενόχους, να μην αδικεί τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς. Να μην ξανανοίξετε το στόμα σας, γιατί ούτε εσείς έχετε φαντασία. Τίποτε δεν έχετε σκεφθεί τόσον καιρό εκτός από πορείες, πορείες, πορείες. Φωνές, συνθήματα, τύμπανα. Τα ίδια και τα ίδια».

Χθες λοιπόν που άκουσα ότι «τα πήραμε τα φράγκα από τα Αμερικανάκια» (έτσι το είπε ο ραδιοσχολιαστής) στο μυαλό μου ήρθε η μικρή σοφία της Άννας. Λεφτά υπάρχουνε (έστω και δανεικά), φαντασία δεν υπάρχει. Και αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία δείτε τι γίνεται πάλι με την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι φταίει ο μολυσμένος αέρας (λόγω των δακρυγόνων στο Σύνταγμα) που δεν συμφωνούσαν σε τίποτε οι πολιτικοί αρχηγοί την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή.

Και είχε την φαεινή ιδέα αυτή η εβδομάδα να ξεκινήσει με μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην καθαρή (λόγω Εθνικού Κήπου) ατμόσφαιρα του Προεδρικού Μεγάρου. Αλλά οι αριστεροί που δεν τα χάβουν αυτά, μετά από τριήμερη περίσκεψη (πρώτος ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία η κυρία Παπαρήγα) είπαν «ΟΧΙ». Γιατί προφανώς αυτές τις κρίσιμες μέρες δεν μπορεί να εμφανίζονται οι αριστεροί αλά μπρατσέτα με τον Καρατζαφέρη, τον Σαμαρά και τον ΔΝΤ Γιώργο.

Το ότι βουλιάζει η χώρα δεν είναι λόγος για να αλλάξουμε συνήθειες. Ο καθένας τον ρόλο του λοιπόν: Η κυβέρνηση τις ανούσιες προτάσεις της και η αριστερά τις ανούσιες αρνήσεις της. Ή για να σας το πω αλλιώς: Ευρώ βρεθήκανε, φαντασία ποιος θα μας δανείσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου