Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Κάθε βοήθεια υπόσχεται ο Ομπάμα στις πολιτείες που έπληξε η πετρελαιοκηλίδα

Τριπλασιασμό του ανθρώπινου δυναμικού στις περιοχές όπου έχουν πληγεί περισσότερο από την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στη Λουιζιάνα, την ώρα που οι προσπάθειες για το σφράγισμα της διαρροής συνεχίζονται...
«Θα κάνουμε ο,τιδήποτε» για να βοηθήσουμε όσους έχουν επηρεαστεί από την πετρελαιοκηλίδα δήλωσε. Ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίλυση της κρίσης αλλά τόνισε ότι η BP πρέπει να αναλάβει τις οικονομικές ευθύνες για την «τεράστια ζημιά» που προκάλεσε.

Η κυβέρνηση, που επικρίθηκε αρχικά για την καθυστερημένη αντίδραση στο γεγονός, διέταξε το πάγωμα των δοκιμαστικών εξορύξεων και της χορήγησης νέων αδειών. Ακόμη υπόσχεται να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου για τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Στην ευρύτερη περιοχή των τεσσάρων πολιτειών που επηρεάστηκαν από την κηλίδα βρίσκονται περί τους 20.000 εργαζόμενους στο έργο της απορρύπανσης.

Από την πλευρά της, η BP ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή του top kill θα συνεχιστεί για 24 με 48 ώρες, δηλαδή όλο το Σαββατοκύριακο. Το top kill δεν έχει δοκιμαστεί σε τόσο μεγάλο βάθος (η διαρροή βρίσκεται στα 1.500 μέτρα) αλλά μέχρι στιγμής όλα «πάνε αρκετά καλά σύμφωνα με το σχέδιο», διαβεβαιώνει η εταιρεία.

Ο υπουργείο Ενέργειας, Στίβεν Τσου, διαβεβαίωσε ότι «κορυφαίοι επιστήμονες, μηχανικοί και ειδικοί» εργάζονται για σχέδιο σε περίπτωση που το top kill τελικά αποτύχει.

Σαράντα ημέρες μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης στις 20 Απριλίου που στοίχισε τη ζωή σε 11 εργαζόμενους και τη βύθισή της δύο ημέρες αργότερα, εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον κόλπο του Μεξικού απειλώντας με αφανισμό τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και την οικονομία της περιοχής.

πηγή-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου