Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Γιατί ασχολούμαστε με δύο μόνο παράλληλες εργασίες;

Γάλλοι επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου "INSERM' του Παρισιού και της Ecole Normale Superieure ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το "κλειδί" που εξηγεί γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να ασχοληθεί ταυτόχρονα με περισσότερα από δύο πράγματα. Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ετιέν Κεσλέν, διατείνεται ότι...
τα αποτελέσματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ανορθολογικές αποφάσεις, όταν έχουν να επιλέξουν από μια μακρά λίστα πραγμάτων.

Οι Γάλλοι ερευνητές, με τη βοήθεια απεικονιστικής τεχνικής (λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας), παρακολούθησαν τους εγκεφάλους 32 εθελοντών (16 ανδρών και 16 γυναικών), ηλικίας 19-32 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα. Ο εγκέφαλος μπορούσε να ελέγχει μέχρι και δύο παράλληλες δραστηριότητες, όμως μόλις προσετίθετο μια τρίτη, τότε αδυνατούσε να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν διέθετε και... τρίτο ημισφαίριο, για να αναθέσει την τρίτη εργασία. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι δυσκολεύονται γενικότερα να διαλέξουν κάτι ή να πάρουν μια απόφαση, όταν οι επιλογές που έχουν υπερβαίνουν τις δύο. Παρ' όλα αυτά, πολλοί νευρολόγοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους ως προς τα πορίσματα αυτά, λέγοντας ότι όλα εξαρτώνται από το είδος της τρίτης δραστηριότητας και από το βαθμό που αυτή υποστηρίζεται από άλλα τμήματα του εγκεφάλου.

πηγή-ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου