Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Στις «πρωταθλήτριες» στην αύξηση της ανεργίας η Ελλάδα

Τρίτη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στην αύξηση της ανεργίας εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της γενικής διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τους επόμενους μήνες, με την προβλεπόμενη έντονη ύφεση της οικονομίας, «η ανεργία στη χώρα θα ανέλθει σε ιστορικά επίπεδα».
Με το κοινοτικό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 1,3%, στην Ελλάδα οι άνεργοι αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2009 κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008.
Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας εντοπίζεται στη...
Σλοβακία και την Ιρλανδία. Στην τελευταία, η αύξηση αποδίδεται στα σκληρά μέτρα λιτότητας για τη μείωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Στις Βαλτικές χώρες, από την άλλη, στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συνολικά 131.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία του μόνο το Φεβρουάριο στην Ε.Ε. Ο απόλυτος αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται πλέον στα 24,4 εκατομμύρια. Στους νέους κάτω των 25 ετών, η ανεργία αγγίζει το 20,6%, δηλαδή 5,3 εκατομμύρια άτομα.
Εν τω μεταξύ, από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο δείκτης της ανεργίας τον Φεβρουάριο στις χώρες του ΟΟΣΑ παρέμεινε σχετικά σταθερός σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Ωστόσο, σοβαρότερο πρόβλημα με την ανεργία αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς ο μέσος όρος της ανεργίας για τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 8,6% ενώ ο μέσος όρος για την Ευρωζώνη είναι 10%.
Οι χώρες με την μεγαλύτερη ανεργία είναι η Ισπανία με 19%, η Σλοβακία με 14,2% και η Ιρλανδία με 13,2%, ενώ αντιθέτως σε χαμηλά επίπεδα κινείται η ανεργία στην Νορρβηγία με 3,3% (στοιχεία Ιανουαρίου) και την Ολλανδία με 4%. Για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ δεν δημοσιεύει στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου