Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Με το βλέμμα στις κάλπες οι φοιτητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ agelioforo.gr

Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο σχετικά με το χρόνο διενέργειας των φετινών φοιτητικών εκλογών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, προκειμένου οι φοιτητές και σπουδαστές να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις των σχολών τους και να πάρουν θέση στα τεκταινόμενα στο χώρο της παιδείας.
Από τη μια οι πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στην ΟΝΝΕΔ, από την άλλη το επικείμενο συνέδριο της ΚΝΕ στις 7 - 9 Μαΐου, έχουν...
φρενάρει τις προβλεπόμενες διεργασίες με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τη 19η Μαΐου, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί επισήμως.
Το κλίμα στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΑΠΘ, εξακολουθεί να παραμένει υποτονικό, καθώς το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις ερχόμενες πρυτανικές εκλογές με αποτέλεσμα οι προετοιμασίες να βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Κοινό στοίχημα πάντως όλων των παρατάξεων είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές στις κάλπες, μιας και η αποχή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα. Ειδικότερα, την ψήφο των φοιτητών αναμένεται να διεκδικήσουν οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, ΕΑΑΚ, Αριστερή Ενότητα, Αγωνιστικές Κινήσεις, ΣΣΠ και λοιπά κόμματα. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 π.μ. και θα κλείσουν με τη δύση του Ηλίου, ενώ οι φοιτητές θα μπορούν να ψηφίσουν με την ένδειξη του φοιτητικού πάσο και της αστυνομικής ταυτότητας ή του βιβλιαρίου σπουδών.

Οι θέσεις των παρατάξεων

Η ποιότητα σπουδών που παρέχουν τα ΑΕΙ και η επόμενη ημέρα για τους αποφοίτους των δημόσιων πανεπιστημίων αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ΠΑΣΠ. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ανάγκη να υποστεί δομικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα -ποιότητα σπουδών, υλικοτεχνική υποδομή, αξιολόγηση φοιτητών, καθηγητών- και αυτό είναι το πρόταγμά μας για την επόμενη ημέρα», τόνισε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Πίτκας, εκτιμώντας ότι τα ψηφοδέλτια της παράταξης έχουν συμπληρωθεί κατά 90%.

Η εφαρμογή του νόμου για το ακαδημαϊκό άσυλο, για την αξιολόγηση των μελών ΔΕΠ και των πανεπιστημίων, όπως και η αναγνώριση των διπλωμάτων πενταετών σπουδών των μηχανικών και γεωτεχνικών ως ακαδημαϊκώς ισοδύναμα με το ευρωπαϊκό μάστερ αποτελούν τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΔΑΠ.

Από την πλευρά τους, οι ΠΚΣ απευθύνουν κάλεσμα για συνειδητή ψήφο ενάντια στην αντιασφαλιστική, αντεργατική, αντιεκπαιδευτική επίθεση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ενώ τη στήριξη των φοιτητών ζητούν και τα ΕΑΑΚ προβάλλοντας το ζήτημα των κολεγίων και της συγκρότησης του εθνικού πλαισίου προσόντων. Ολες οι φοιτητικές παρατάξεις, πάντως, ζητούν διαφάνεια και αξιοκρατία στις φετινές εκλογές, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να εκδοθούν κοινά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου