Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

«Καμπούλ» η πρωτεύουσα

Του Γιώργου Κύρτσου από citypress.gr 

Με το πέρασμα του χρόνου η Αθήνα αποκτά χαρακτηριστικά Καμπούλ. Συγκέντρωση παράνομων μεταναστών-προσφύγων, εκρηκτικές αντιθέσεις, κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, έξαρση της εγκληματικότητας, «τυφλές» βομβιστικές ενέργειες.
Από την ολυμπιακή αναβάθμιση της πρωτεύουσας, για την οποία δαπανήσαμε τεράστια ποσά και στηρίξαμε τις ελπίδες για δυναμική οικονομική ανάπτυξη, περάσαμε στην κατασπατάληση του εθνικού πλούτου και στη δραματική υποβάθμιση της Αθήνας. Αυτή η πορεία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους...
χειρισμούς των κυβερνήσεων και των κομμάτων που επενδύουν στη διαχείριση-πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος αντί να συνεργαστούν για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Επένδυση στην... πολυπολιτισμικότητα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και οργανώνει διάφορες πολιτικές υπερβάσεις για να παραμείνει εκλογικά και πολιτικά κυρίαρχη. Μία από αυτές είναι η αναγνώριση της λεγόμενης πολυπολιτισμικότητας, που ακούγεται απόλυτα λογική και προοδευτική για μια σταθεροποιημένη κοινωνία, μπορεί όμως να έχει τραγικές συνέπειες για μια κοινωνία που δέχεται πολλές δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες κάθε χρόνο και κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση της συνοχής της στο οικονομικό και διοικητικό κέντρο της.
Με τις επιλογές της, η κυβερνητική ηγεσία επιδιώκει να αναδείξει τον προοδευτικό χαρακτήρα της, σε αντιδιαστολή με τη συντηρητική διακυβέρνηση της ΝΔ που προηγήθηκε, και να ενισχύσει την επιρροή της στον κόσμο της Αριστεράς, σε μια περίοδο που η δύσκολη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται προσφέρει πολιτικές ευκαιρίες στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αριστερές υπερβολές

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν την πλήρη ενσωμάτωση των παράνομων μεταναστών και δεν δέχονται ουσιαστικούς περιορισμούς στην είσοδό τους στην Ελλάδα ούτε τη λήψη διοικητικών μέτρων εναντίον τους.
Αυτή η «γενναιοδωρία» των κομμάτων της Αριστεράς έναντι των παράνομων μεταναστών έχει ολέθριες συνέπειες για την ελληνική εργατική τάξη και τους λεγόμενους μη προνομιούχους. Στην κοινωνική ζούγκλα της Αθήνας κατρακυλούν τα ημερομίσθια, εφόσον υπάρχουν πολλές δεκάδες χιλιάδες πεινασμένοι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί, η ανασφάλιστη εργασία μετατρέπεται από εξαίρεση σε κανόνα, επιταχύνοντας την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, και βέβαια οι μη προνομιούχοι Έλληνες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε περιοχές με ισχυρή παρουσία των παράνομων μεταναστών, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και άγχους. Οι γειτονιές τους έχουν γίνει αφιλόξενες, τα παιδιά τους μεγαλώνουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον και οι ίδιοι απειλούνται από την εντυπωσιακή αύξηση της εγκληματικότητας.

Κεντροδεξιά ισορροπία

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που περιγράφουμε. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που είχε στη διάθεσή του το Μαξίμου οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη μέτρων για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από το κέντρο της πρωτεύουσας θα εξέθετε τον κ. Καραμανλή σε πολιτικούς κινδύνους και μπορούσε να περιορίσει την επιρροή της ΝΔ στο λεγόμενο μεσαίο χώρο. Η εκάστοτε ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει να σηκώσει τους τόνους στο μεταναστευτικό και για να μην ταυτιστεί, από την προπαγάνδα και την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, με τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη.
Όλοι, λοιπόν, βολεύονται πολιτικά, ο καθένας με τον τρόπο του, προετοιμάζοντας με τις επιλογές τους την πλήρη κοινωνική αποσύνθεση μεγάλων και σημαντικών περιοχών της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου