Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Στο κόκκινο πολλά τμήματα ΤΕΙ, εάν δεν αλλάξει η βάση του 10


Της Φιλομήλας Δημολαΐδου από την εφημερίδα Μακεδονία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται υποψήφιοι αλλά και διοικήσεις των ΤΕΙ, αναμένοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη βάση του 10. Εάν δεν καταργηθεί ή διαφοροποιηθεί το μέτρο, που άφησε εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 65.000 νέους, τότε κινδυνεύουν με κλείσιμο παραρτήματα των ΤΕΙ, όπως στα Ν. Μουδανιά, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα και τη Δράμα. Τουλάχιστον 15.000 θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ μένουν κάθε χρόνο κενές εξαιτίας της βαθμολογικής βάσης που εισήγαγε το 2006 η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι...
τα τεχνολογικά ιδρύματα να ερημώνουν από φοιτητές, σε αντίθεση με τα πανεπιστήμια που ασφυκτιούν. Επιπλέον σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει γίνει αναγκαία η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «Καλλικράτης» της ανώτατης εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία του ΥΠΕΠ-Θ περίπου ενάμιση μήνα πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις και παρά τις δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Πανάρετου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις της σχετικά με τη βάση του 10.

Ήδη όμως πολλά ιδρύματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς θα δουν τα αμφιθέατρά τους να μένουν πάλι άδεια. Στη Βόρεια Ελλάδα καμπανάκι έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό τα τμήματα των παραρτημάτων του ΤΕΙ Καβάλας στη Δράμα (25% πληρότητα, περίμεναν 3.000 και φτάνουν μόνον 500), του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Ν. Μουδανιά (έφτασαν στην πόλη της Χαλκιδικής μόνον δέκα φοιτητές από τους 180 που είχαν το δικαίωμα) και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα και τα Γρεβενά (φέτος καταγράφηκαν περίπου 2.300 κενά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου