Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Πολιτικό μήνυμα από τη Γαλλία


Του Γιώργου Κύρτσου

Η γαλλική Κεντροδεξιά γνώρισε μία ταπεινωτική ήττα στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στο δεύτερο γύρο. Ο εκλογικός χάρτης της Γαλλίας αλλάζει σε όφελος της Κεντροαριστεράς και των Οικολόγων με εντυπωσιακή ταχύτητα...


Διπλή αποτυχία

Ο κεντροδεξιός Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζί έχει αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάνει ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνεννόησης των κυβερνήσεων των ισχυρότερων χωρών για να περιοριστεί, στο μέτρο του δυνατού, η δραστηριότητα των διεθνών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων, που δοκιμάζει την αντοχή του οικονομικού συστήματος. Στο εσωτερικό της Γαλλίας η εικόνα του κ. Σαρκοζί είναι λιγότερο λαμπερή. Παρά τις προτάσεις που κάνει υπέρ της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας, επιμένουν τα φαινόμενα ύφεσης και αυξάνεται το ποσοστό ανεργίας. Οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες στέκονται εμπόδιο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει ο Πρόεδρος Σαρκοζί. Είναι πιο δύσκολο να αμφισβητήσεις δικαιώματα και προνόμια σε περίοδο κρίσης απ’ ό,τι σε περίοδο δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης. Η αποτυχία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να βγάλει τη Γαλλία από την οικονομική κρίση φθείρει πολιτικά και εκλογικά την κυβερνητική ηγεσία και το Γάλλο Πρόεδρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιφερειακές εκλογές επικράτησαν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους και περνάνε τα τελευταία χρόνια μεγάλη κρίση αξιοπιστίας.

Πολιτικές αλλαγές

Με βάση τις εξελίξεις στη Γαλλία, μπορούμε να περιμένουμε ενδιαφέρουσες αλλαγές στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα περάσει αρκετά γρήγορα από την απόλυτη πολιτική κυριαρχία στην εκλογική, πολιτική φθορά, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων καταγράφουν σημαντική πτώση των εκλογικών ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης, με ταυτόχρονη πτώση της ΝΔ. Τους επόμενους μήνες ο λογαριασμός των κυβερνητικών μέτρων θα φτάσει σε όλα τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια με τις επιλογές του κ. Παπανδρέου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος, επενδύει πολλά στο φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι η πτώση της δημοτικότητας που συνδέεται με τις οικονομικές δυσκολίες θα περιορίσει το μεταρρυθμιστικό ζήλο του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του. Από τα φιλόδοξα σχέδια θα περάσουμε στη διαχείριση του λεγόμενου πολιτικού κόστους, πιθανόν και στη στασιμότητα. Το πολιτικό μήνυμα από τη Γαλλία είναι σαφές, η οικονομική κρίση τιμωρεί σκληρά τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία και προσφέρει πολιτικές ευκαιρίες ακόμα και σε θεωρούμενα προβληματικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου