Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Βαθιά ανακούφιση για την απόφαση των εταίρων

Με αγκαλιές και φιλιά έληξε η πρώτη φάση του θρίλερ για την μηχανισμό παροχής οικονομική βοήθειας μετά τη συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας.
Σε αυτό το μηχανισμό βασικό ρόλο θα διαδραματίσουν το...
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συμφωνία αυτή δεν αφορά την άμεση εκροή κονδυλίων προς την Ελλάδα ούτε την άμεση δανειοδότηση, αλλά τον μηχανισμό που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί στην έσχατη περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαία. Το γαλλο-γερμανικό κείμενο προνοεί "ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα αποτελείται από διμερή συντονισμένα δάνεια στα οποία τα κράτη-μέλη θα οδηγηθούν να συνεισφέρουν" και ένα συμπλήρωμα από "δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ", σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με την απόφαση η Ελλάδα θα βοηθηθεί μόνο στην περίπτωση που θα έχει αδυναμία δανεισμού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική πλευρά είναι απόλυτα ικανοποιημένη και πως αυτή η απόφαση στέλνει μήνυμα σταθερότητας προς όλους και προς τις αγορές. Η συμφωνία τίθεται εκτάκτως σε συνεδρίαση των 16 χωρών μελών της Ευρωζώνης προκειμένου να επικυρωθεί και τυπικά, ενώ δεν αποκλείεται και να υπάρξουν και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Μάλιστα, διεκόπη η Σύνοδος Κορυφής και θα συνεχιστεί αργότερα.
Κατά τη γνώμη των οικονομικών αναλυτών σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη η συμφωνία αυτή ενδεχομένως να επιδράσει καταλυτικά στη μείωση του spread με αποτέλεσμα η Αθήνα να έχει τη δυνατότητα να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια, κοντά στο στόχο της που είναι το 5%.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου