Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Η φαλαινοθηρία πληγή για το περιβάλλον!

Περισσότερους από 100 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ενδέχεται να έχει απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα ένας αιώνας φαλαινοθηρίας, όπως ανακοινώνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το κυνήγι των φαλαινών ενδέχεται να αυξάνει την απελευθέρωση άνθρακα.

Οι φάλαινες αποθηκεύουν άνθρακα στα τεράστια σώματά τους, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτού να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όταν θανατώνονται. Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν τους υπολογισμούς τους αναφορικά με την απελευθέρωση του άνθρακα που προκαλεί η φαλαινοθηρία, στο πλαίσιο της συνάντησης Ωκεανικών Επιστημών, στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, και τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά.
Ο δρ Άντριου Πέρσιγκ, του Πανεπιστημίου του Μέιν, περιέγραψε τις φάλαινες ως “δάση των ωκεανών”, και μαζί με τους συνεργάτες του από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κόλπου του Μέιν υπολόγισε την ετήσια ικανότητα αποθήκευσης άνθρακα των φαλαινών, καθώς αυτές αναπτύσσονται.
Όπως τόνισε, “οι φάλαινες, όπως και κάθε ζώο ή φυτό στον πλανήτη, αποτελούνται από μεγάλο ποσοστό άνθρακα. Και όταν κανείς σκοτώνει και απομακρύνει μια φάλαινα από τον ωκεανό, τότε απομακρύνει άνθρακα από αυτό το αποθηκευτικό σύστημα και πιθανότατα τον απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα”. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, κατά τα πρώτα χρόνια της φαλαινοθηρίας τα τεράστια θηλαστικά αποτελούσαν πηγή φωτιστικού ελαίου, με αποτέλεσμα ο άνθρακας να απελευθερώνεται απευθείας στην ατμόσφαιρα.

πηγή-makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου