Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Η «ημέρα των ρομπότ» αργεί ακόμα

Εχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τότε που η Westinghouse Electric παρουσίασε στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης ένα μηχανικό άνδρα, τον Elektro. Από αυτήν την προπολεμική ακόμη εποχή οι οπαδοί της Ρομποτικής φαντάζονταν τα μελλοντικά ρομπότ να έχουν ανθρώπινη μορφή και να είναι οι ακούραστοι, πλήρως υπάκουοι βοηθοί-υπηρέτες που θα αναλαμβάνουν να εκτελέσουν τη… λάντζα, όλες τις καθημερινές αγγαρείες του κατόχου τους...

 Σήμερα η προοπτική να μας υπηρετούν ανδροειδή (ανθρωπόμορφες μηχανές που είναι θα είναι αυτόνομες ενεργειακά και πληροφοριακά) παραμένει ακόμα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όπως και τη χρονιά επίδειξης του Elektro, το 1939.

Η κατασκευή ανθρωπόμορφων ρομπότ δεν ευοδώθηκε και οι πιο πρόσφατες εμπορικά επιτυχημένες προσπάθειες οικιακών-υπηρετών περιορίζονται στην αυτόματη ηλεκτρική σκούπα Roomba στις αρχές της δεκαετίας που κάθε άλλο παρά ανθρωπόμορφη είναι. Άλλες πρόσφατες προσπάθειες με τη μορφή «ψηφιακών κατοικίδιων» ξεφούσκωσαν γρήγορα παρά τον αρχικό ενθουσιασμό του κοινού και την εμπορική επιτυχία σε χώρες όπως η Ιαπωνία, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του σκύλου Aibo της Sony, η παραγωγή του οποίου ως… «ρομποτικού καλύτερου φίλου του ανθρώπου» σταμάτησε το 2006.

Αλλά και οι εκτιμήσεις της UNECE (Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη) που προέβλεπε το -όχι και τόσο μακρινό- 2004 ότι θα συντελεστεί μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των οικιακών ρομπότ που θα έμπαιναν «σε μια διαδικασία διάδοσης όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια με τα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο» αποδείχθηκαν εξωπραγματικές.

Η Επιτροπή εκτιμούσε ότι οι πωλήσεις των οικιακών ρομπότ (από κατοικίδια και παιχνίδια μέχρι ηλεκτρικές σκούπες) θα δεκαπλασιάζονταν μεταξύ 2002 και 2006 ξεπερνώντας τα βιομηχανικά ρομπότ, αλλά το 2006 είδαμε -όπως προαναφέραμε- τη διακοπή της παραγωγής του Aibo και το όραμά του, «ένα ρομπότ σε κάθε σπίτι», παραμένει ακόμα θολό. Πολύ θολό αν λάβουμε υπόψη μας και την παγκόσμια οικονομική κρίση που άρχισε στο μεταξύ να ξετυλίγεται μπρος στα μάτια μας…

πηγή-apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου