Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστοσελίδα-κατάσκοπος των δεσμεύσεων των πλούσιων χωρών για την κλιματική αλλαγή

Πράκτορας του κατά πόσο οι πλούσιες χώρες τηρούν τις δεσμεύσεις τους για τη συγκέντρωση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια προς τις φτωχές χώρες είναι από την περασμένη Παρασκευή η ιστοσελίδα www.faststartfinance.org, με στόχο να αποκτήσουν οι πολίτες μια ξεκάθαρη εικόνα.
Η συγκέντρωση των χρημάτων αυτών θεωρείται από τον ΟΗΕ ως το βασικότερο στοιχείο για την πρόοδο των συνομιλιών που γίνονται με στόχο την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ ιστοσελίδα έχει μέχρι στιγμής εντάξει σε καταλόγους τις δεσμεύσεις για την καταβολή κεφαλαίων έξι ευρωπαίων δωρητών, στους οποίους περιλαμβάνεται η Γερμανία και η Βρετανία. Επίσης έχει καταγράψει 27 αποδέκτες, από το Μπαγκλαντές ως τα Νησιά Μάρσαλ. Πολλά από τα αναπτυσσόμενα κράτη έχουν κενό στο ποσό της βοήθειας που έχουν λάβει.

Οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που έγινε στην Κοπεγχάγη το 2009 να παράσχουν στα φτωχά κράτη «νέα και επιπρόσθετα» κλιματικά κεφάλαια «πλησίον των 30 δισεκατομμυρίων» δολαρίων για το 2010-12. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε επίσημος ιστότοπος που να παρακολουθεί την τήρηση της δέσμευσης αυτής.

«Απευθύνω έκκληση και σε άλλες χώρες να προσέλθουν» δήλωσε σήμερα η Ολλανδή υπουργός Περιβάλλοντος Τίνεκε Χουϊζίνγκα σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, της οποίας πρωτοστάτησε η χώρα της, στη διάρκεια συνόδου 46 κρατών στη Γενεύη με θέμα την επανεξέταση της χρηματοδότησης του αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών.

Ο ΟΗΕ εξήρε τη δημιουργία του ιστότοπου ως ένα βήμα για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών πριν από την ετήσια διεθνή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στην πόλη Κανκούν του Μεξικού από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αναπτυσσόμενα κράτη, οι δεσμεύσεις για τη χορήγηση της νέας βοήθειας αποτελούν ένα τεστ για το κατά πόσο προτίθενται να ηγηθούν του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη οι πλούσιες χώρες, οι οποίες ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μάλιστα σε περίοδο λιτότητας.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου