Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Αποκλεισμός 4 δημοσιογράφων από τις δίκες στο Γκουαντάναμο

Απαγορεύουν οι ΗΠΑ την πρόσβαση 4 δημοσιογράφων στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, λόγω άρθρων τους οπου αναφερόταν το όνομα ανακριτή-θύτη κακοποίησης κρατουμένων στο διαβόητο στρατόπεδο – φυλακή, το οποίο ήταν όμως ήδη γνωστό...

Η Michelle Shephard της Toronto Star, η Carol Rosenberg της Miami Herald, ο Paul Koring της Globe and Mail και ο Steven Edwards της Canwest News Service είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που δεν μπορούν πλέον να καλύπτουν τις επισκέψεις στρατιωτικών επιτροπών στη βάση του Γκουαντάναμο.

Και οι τέσσερις αποκλείστηκαν επειδή δημοσίευσαν το όνομα ενός από τους ανακριτές-βασανιστές του Omar Khadr, Καναδού πολίτη γεννημένου στο Τορόντο ο οποίος συνελήφθη όντας έφηβος ακόμα στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αποκαλύπτουν ονόματα των μαρτύρων σε δίκες στο Γκουαντάναμο, επιβάλλοντάς τους να αποκαλούνται οι ανακριτές ως «Ανακριτής νο1» κ.ο.κ.

Αλλά το όνομα του αποκαλούμενου «Ανακριτή νο1» ήταν ήδη σε δημόσια γνώση. Το 2008, ο Damien Corsetti ταυτοποιήθηκε δημοσίως ως ο ανακριτής του 15χρονου Khadr και αργότερα παραχώρησε συνέντευξη στην Michelle Shephard, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε βασάνισε την έφηβο στη φυλακή του Μπαγκράμ. Η υπεράσπιση όμως του Khadr υποστηρίζει ότι ομολογία απέσπασαν οι αμερικανικές αρχές από τον νεαρό ήταν αποτέλεσμα των βασανισμών που υπέστη από τον Corsetti.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι άσκησαν έφεση στην απόφαση του Πενταγώνου, με το επιχείρημα ότι η απόφαση είναι «παράνομη και αντισυνταγματική» και ότι το γεγονός ότι δημοσίευσαν το όνομα του ανακριτή δεν συνιστά παράβαση των κανόνων που θέτει το Πεντάγωνο, αφού ήταν ήδη γνωστό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Independent η απόφαση για τον αποκλεισμό των 4 από το «Γκίτμο» δεν ελήφθη από τους δικαστές της υπόθεσης του Omar Khadr αλλά κατευθείαν από το γραφείο του υπουργού Άμυνας.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου