Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τα τρία «καυτά» μέτωπα του Αντώνη Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλέον να διαχειριστεί τρία "καυτά" μέτωπα στα οποία κρίνεται η αξιοπιστία του, η δυνατότητά του να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας, η ικανότητά του να ηγηθεί του συνόλου της συντηρητικής παράταξης και το ενδεχόμενο να οηγήσει τη ΝΔ στην επάνοδο στην εξουσία σε εύλογο χρόνο:την οικονομία, τις σχέσεις με το ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη και την ανασύνταξη της ΝΔ  Στον τομέα της οικονομίας ο Αντώνης Σαμαράς ενέγραψε έγκαιρα τη διαφωνία του με την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι...
η συνταγή που εφαρμόζει το ταμείο με την περικοπή του μισθολογικού κόστους μπορεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. «Είναι πεποίθησή μου ότι τα μέτρα που θα μας επιβάλει το ΔΝΤ προκειμένου να μας στηρίξει δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία μας ούτε και η οικονομία μας», είπε χτες από το βήμα του Προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ναύπλιο, που είχε θέμα την οικονομία. Γι' αυτό, αν και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι του ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς όχι μόνον επιμένει να διατυπώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του αλλά χρεώνει στον Γιώργο Παπανδρέου την τελική κατάληξη του θέματος. Απαντώντας στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας λόγω της επιμονής των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Σαμαράς θύμισε από το Ναύπλιο ότι Σαρκοζί και Μπαρόζο στηρίζουν την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Στο ΔΝΤ μας οδηγεί δυστυχώς ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου».

Είναι φανερό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει στο κύμα της δυσαρέσκειας που αναμένεται να προκαλέσουν τα οικονομικά μέτρα και, καταρχήν, στην καταγραφή αυτής της δυσαρέσκειας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.

Οι σχέσεις με ΛΑΟΣ

Οι σχέσεις της ΝΔ με το ΛΑΟΣ φαίνεται πως αποτελούν «αγκάθι» για την πορεία της νέας ηγεσίας της Ρηγίλλης. Η επιμονή του Γιώργου Καρατζαφέρη να περιγράφει μια συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, προκάλεσε ταραχή στη Ρηγίλλης και δημόσια διάψευση από την πλευρά του εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Παναγιωτόπουλου, που από πολλούς δε θεωρήθηκε ξεκάθαρη. Το ερώτημα εάν έγινε ή όχι η συνάντηση είναι το ένα σκέλος του προβλήματος των σχέσεων της ΝΔ με το ΛΑΟΣ.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι η πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να προχωρήσουν σε συνεργασία τα δύο κόμματα με τη στήριξη κοινών υποψηφίων για τις περιφέρειες που θα θεσπίσει ο «Καλλικράτης». Η επίθεση φιλίας του κ. Καρατζαφέρη προκαλεί επίσης εκνευρισμό στη Ρηγίλλης, διότι από τη μια πλευρά τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ παραμένουν καθηλωμένα, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του και, από την άλλη, η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με το κακό σενάριο να κερδίσει το πολύ δύο περιφέρειες του «Καλλικράτη» την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Στη Ρηγίλλης ψιθυρίζουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης συγκεντρώνει ψήφους διαμαρτυρίας και γι' αυτό στις αυτοδιοικητικές εκλογές αρκείται να στηρίζει παλαιότερους υποψηφίους της ΝΔ, όπως είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ερχονται διαγραφές

Οσον αφορά την ανασυγκρότηση της ΝΔ, οι προαναγγελθείσες διαγραφές των στελεχών που ενόχλησαν φαίνεται πως έρχονται πλέον όλο και πιο κοντά. Ο Αντώνης Σαμαράς επανήλθε στο θέμα από το βήμα του Προσυνεδρίου του Ναυπλίου και η αναφορά του καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να έχει σχέδιο μόνο για ένα πράγμα: για να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία. Το θέλει -να μας πλήξει- αλλά δεν το μπορεί. Γιατί η σημερινή Νέα Δημοκρατία αναγνώρισε όλες τις "αμαρτίες" της, αλλά -το είπα και το ξαναλέω- ξεφορτώνεται και όλα τα "βαρίδια" του παρελθόντος. Και αυτό δεν είναι επιλογή δική μου μόνο. Είναι επιταγή 800 χιλιάδων νέων μελών και πολύ περισσότερων ψηφοφόρων μας, που συσπειρώθηκαν γύρω μας, όχι απλώς γιατί πιστεύουν σε μας, αλλά γιατί απαιτούν να αλλάξουμε. Κι αυτό κάνουμε. Κι έτσι χτίζουμε την αξιοπιστία μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στην πρώτη γραμμή του ακροατηρίου στο Ναύπλιο καθόταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χειροκρότησε τον κ. Σαμαρά όχι μόνο όταν μιλούσε για τα βαρίδια, αλλά και στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας του. Ωστόσο, οι διαφορετικές απόψεις τους καταγράφηκαν στο Προσυνέδριο, με τον Αντώνη Σαμαρά να επισημαίνει ότι μπορεί το ΔΝΤ να μην είναι «μπαμπούλας» αλλά θα μπορεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, και την Ντόρα Μπακογιάννη να υποστηρίζει ότι η υπόθεση του δανεισμού της Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί άμεσα, ακόμα και με προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον.

πηγή-agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου